Natura in tandem cu viata

Inghetate

Home
Tainele naturii=Tainele vietii
Importanta sucurilor naturale
Legume si Fructe
Retete culinare
cura de slabire/ingrasare
Tratamente naturiste
Remedii cu produse apicole
Necesar caloric pe diagnostice
Supradozari
Valoarea nutritiva a alimentelor
Plante medicinale
Ceaiuri
Tipuri de boli - ceaiuri folosite
Amuzante/Interesante
Teste
Link
Contact
forum

           INGHETATA DIMINUEAZA STRESUL
 
Cu ciocolata, cu vanilie, cu capsuni sau cu frisca, o inghetata este desertul cel mai potrivit intr-o zi calduroasa.

In zilele toride, inghetata ne racoreste si ne da o stare de buna dispozitie. Pe langa placerile gustative pe care ni le ofera, inghetata ne poate scapa de stres. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul de psihiatrie din Londra, care au demonstrat ca inghetata actioneaza asupra centrilor placerii din creier la fel ca si ascultatul muzicii preferate sau un castig la loto. Cercetatorii londonezi au folosit metoda vizualizarii magneto-rezonantei pentru a analiza sangele care ajunge in diferite zone ale creierului dupa consumul de inghetata.

Dupa ce au scanat creierul unor persoane care au mancat inghetata cu vanilie, psihiatrii englezi afirma ca inghetata actioneaza asupra "zonelor fericirii" din creier. Acest lucru se datoreaza unei substante – triptofanul, care se gaseste in lapte si frisca, principalele ingrediente ale inghetatei. Triptofanul participa la sinteza serotoninei, dar si la prelucrarea de catre organism a vitaminei B3, necesara pentru buna functionare a sistemului nervos. Serotonina este unul dintre cei mai importanti neuromediatori din creier, care ne da starea de buna dispozitie si previne depresia. In acelasi timp, inghetata cu ciocolata contribuie la eliberarea de endorfina, un hormon al placerii, si de fenamina, un excitant cerebral care inlatura temporar somnul si foamea.

Pe langa sinteza serotoninei, triptofanul stimuleaza hormonii de crestere si scade actiunea nicotinei asupra organismului uman. In medicina, triptofanul este folosit ca tranchilizant natural in cazurile de insomnie si pentru diminuarea sentimentului de teama si neliniste in cazul depresiei. De asemenea, este recomandat in sindromul hiperactivitatii la copii, in cazul afectiunilor cardiace, pentru controlarea greutatii si scaderea poftei de mancare.

Georgeta Licsandru, Jurnalul National  
 
 
Retete:
 
         Inghetata de capsuni cu frisca
 
 
Ingrediente
1 kg capsuni, 350 g zahar, ½ kg frisca
Mod de preparare
Se trec prin sita capsunile si se fierb cu zaharul. Cind s-au racit, se amesteca cu frisca si se dau la frigider.

 

Inghetata de ciocolata cu rom

 

 
 
Ingrediente
350 gr. smintina, 5 oua, 4 linguri cu virf de zahar pudra, 100 gr. ciocolata, o lingurita de rom, vanilie
Mod de preparare
Se amesteca galbenusurile cu zaharul. Cind zaharul s-a topit, se pune smintina, se adauga ciocolata rasa si topita, romul, apoi albusurile batute spuma tare. Se pune in cupe si se da la congelator.
Inghetata se poate servi decorata cu ciocolata rasa.

                    Inghetata de iaurt

Timp de preparare:
10 min (complexitate redusa)
Ingrediente
500 gr. iaurt, 1 lamiie, 3-4 linguri zahar
Mod de preparare
Se amesteca iaurtul, care trebuie sa fie proaspat, cu zaharul, cu coaja rasa de lamiie si zeama acesteia. Se tine la frigider, pina ingheata.
 
                  Inghetata etajata
 
Ingrediente
Primul etaj: 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri smintina proaspata, 2 lingurite cacao; Al doilea etaj: identic cu primul, dar cu aroma de vanilie (2 pliculete zahar vanilat); Al treilea etaj: identic cu celelalte doua, dar cu aroma de nes (2 lingurite)
Mod de preparare
Se incepe prepararea primului etaj. Se separa albusele de galbenusuri. Se bat albusele bine cu zaharul si se adauga galbenusurile, iar la urma smintina si aroma. Se toarna intr-o forma compozitia la congelator si se lasa 2 ore sa inghete. Se continua cu etajul al doilea de vanilie la fel, dindu-se deasemenea la congelator, apoi cu cel de-al treilea etaj. Cind sint toate cele trei etaje inghetate se servesc taiate ca feliile de tort.
 
 
                      Inghetata de fructe
 
Ingrediente
1 cutie (borcan) mare cu iaurt, 1 pahar de vin (in care s-au pus 2 lingurite de zahar), 1 lingurita de rom sau coniac, 300 g fructe strivite (capsuni, zmeura, visine), 2 foi de gelatina
Mod de preparare
Se amesteca iaurtul cu vinul si zaharul, cu romul, fructele strivite si gelatina dizolvata. Se pune in forme si se ingheata
 
 
                     Inghetata de caise
 
Ingrediente
6 galbenusuri, 210g zahar, 1 litru lapte, 1 pahar frisca, ¼ kg caise
Mod de preparare
Se freaca spuma zaharul cu galbenusurile, se adauga laptele fiert si racit si se pune la foc amestecind mereu pina ce se ingroasa (nu trebuie sa fiarba). Se lasa compozitia sa se raceasca. Cind este aproape gata se adauga caisele coapte, curatate si strivite bine mai inainte, dupa care se pune la inghetat. Cind totul este aproape inghetat, se adauga 1 pahar frisca si se mai amesteca inca 10 minute. Se da iar la gheata.

           Inghetata de caise cu suc de lamaie

Ingrediente
½ zahar, 300 g caise decojite si strivite, zeama de la 2 lamii, 60 ml apa
Mod de preparare
Se face un sirop gros din zahar si apa. Cind s-a racit, se adauga fructele si zeama de lamiie. Se fierbe pina se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune la congelator.

 

              Inghetata din zmeura si lamaie

Ingrediente
1 kg zmeura strivita, ½ g zahar, 1 litru apa, zeama de la 2 lamii
Mod de preparare
Se face sirop din apa si zahar. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu zeama de lamiie si fructele. Se da la frigider.

 

Inghetata de capsune/ pepene galben

Ingrediente:
  • 1 kg de capsune (sau pepene galben),
  • 350 g zahar,
  • 1/2 kg frisca (se mixeaza un plic de frisca si lapte)
MOD DE PREPARARE:
Se dau prin blender capsunele si apoi se fierb cu zaharul. Dupa racire, se amesteca cu frisca si se introduce la frigider. Se serveste cu biscuiti spritati.

 
            Inghetata de pepene
 
Ingrediente
1 pepene cantalup, 200 g zahar, 1 pahar frisca
Mod de preparare
Se alege un cantalup sau un pepene galben de marime potrivita, se taie la unul din capete capacul. Se curata de seminte si cu o lingura de metal inoxidabila se scoate miezul, care se trece prin strecuratoare sau printr-o sita de par. Se amesteca cu zaharul pudra si cu frisca, se ingheata in serbetiera, apoi se asaza inghetata in pepene, garnisindu-se cu frisca batuta. Capacul se pune alaturi pentru a se vedea garnitura. La aceasta inghetata se mai pot adauga fructe zaharate, taiate cuburi mici.
 
 
                Inghetata de banane
 

Este un desert excelent pentru intreaga familie. Satisface pofta pentru ceva dulce, cremos si este sanatos. Pofta buna!
Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente pentru 3 portii:
O banana inghetata, coapta, fara coaja
Sos de vanilie (topping de vanilie din comert)

Mod de preparare:
Spargeti inghetata cu o farculita. Transferati apoi in boluri de cristal, tinute in prealabil la rece. Turnati sosul de vanilie si serviti imediat pentru a avea un desert racoritor.

Informatii nutritionale
O portie contine:
Calorii: 140
Grasimi: 30 g
Carbohidrati: 36 g
Proteine: 1 g

        Inghetata de alune cu ciocolata

 

Ingrediente
150 g zahar tos, 3 oua, 1/2 l lapte, 100 g alune, 2 batoane (sau o jumatate dintr-o bucata) ciocolata rasa
Mod de preparare
Ouale intregi, zaharul si laptele, puse intr-un vas, se bat cu telul 3 minute, dupa care se pune vasul la bain-marie, amestecind pina cind se ingroasa crema. Se ia de pe foc, se adauga alunele, ciocolata rasa si se amesteca pina cind se raceste. Se toarna in caseta si se da la frigider.
Se serveste simplu sau cu frisca.
 
 
           Inghetata de vanilie cu sos de prune
 
 
Ingrediente
600 gr. prune, 150 ml. vin rosu, un baton de scortisoara, 100 ml. apa, 100 ml. lichior de visine, doua linguri de samburi de fistic taiati in bucati mari, patru portii de inghetata de vanilie (din comert).
Mod de preparare
Se taie prunele in jumatati si se scot samburii. Zaharul se dizolva in patru linguri de apa pe foc mic, apoi se mareste flacara si se amesteca mereu, pana cand apa se evapora. Dupa ce pasta de zahar caramel s-a colorat in maroniu deschis, se adauga mai intai prunele si vinul rosu, dupa aceea batonul de scortisoara, apa si lichiorul de visine. Se da totul intr-un clocot, apoi se fierbe zece minute la foc mic, dupa care se lasa sa se raceasca. Se scoate batonul de scortisoara. Se umplu patru farfurii adanci cu sosul de prune. In mijlocul fiecarei farfurii se asaza inghetata, presarata cu samburi de fistic.
 
 
                  Inghetata de fragi cu frisca
 
Ingrediente
¼ kg zahar, ½ l apa, ½ l sirop de fragi sau capsuni
Mod de preparare
Se face un sirop gros din apa si zahar, se da deoparte si, dupa ce s-a racorit, se amesteca bine cu siropul de fragi. Se toarna in tavite sa se coaguleze.
Se serveste cu frisca
 
 
                Inghetata de rom
 
Ingrediente
3 oua, 160 g zahar pudra, 400 ml lapte nefiert, 3 linguri rom, 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
Galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat se freaca bine cu lingura de lemn, timp de 5 minute. Se adauga laptele rece. Se pune vasul la bain-marie, amestecind in continuare, pina cind compozitia s-a ingrosat. Se ia de pe foc, se toarna intr-un castron de portelan, amestecind pina se raceste crema. Dupa ce s-a racit, se incorporeaza albusurile batute tare si romul. Se toarna apoi in caseta si se da la frigider.
 
                        Super inghetata usoara
 
Ingrediente
500 gr. iaurt, 100 gr. zahar (dupa gust), capsuni sau cacao, vanilie, orice fructe, zahar vanilat, esenta rom, putin gem de fructe bun
Mod de preparare
Se bate zaharul cu iaurtul, se adauga fructele strivite sau facute piure, sau taiate bucatele, sau cacaoa, dupa preferinte. Apoi se adauga zaharul vanilat, romul. Gemul de fructe se pune primul in cutia pentru inghetata, apoi se toarna compozitia si se da la congelator pentru 4-5 ore.
Se pune in cupe, deasupra se poate pune sirop de capsuni sau de cacao, un piscot de sampanie, frunza de menta proaspata, etc.
 
 
              Inghetata de visine
 
Ingrediente
½ l zeama de visine, 350 g zahar, 1 ½ pahar apa, zeama de la 1 lamiie
Mod de preparare
Se fierbe zaharul cu apa citeva minute si se ia apoi de pe foc. In acest timp, visinele curatate de simburi se dau prin strecuratoare, ca sa se obtina ½ l zeama de visine. Se adauga aceasta zeama in zaharul fiert si se strecoara zeama de la o lamiie. Se lasa totul sa se raceasca, apoi se pune la congelator.
 
 
                       Inghetata de portocale
 
Ingrediente
¼ litru suc de portocale, 6 linguri zahar pudra, zeama de la 3 lamii, 20 ml apa, 1 albus, ½ kg frisca
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele si albusul batut spuma si cu frisca. Se pune in forme si se da la congelat
 
 
                Inghetata de lapte si oua
 
Ingrediente
1 litru lapte, 350g zahar, 8 oua, o esenta oarecare (cafea, cacao, vanilie, ciocolata, zahar ars etc.), 1 lingura amidon
Mod de preparare
Se desface amidonul cu putin lapte, se adauga zaharul si esenta dorita si se fierbe. Se ia de pe foc si se rastoarna cite putin peste ouale batute intr-un castron. Se pune din nou la foc mic si se amesteca pina se ingroasa si lingura ramine imbracata. Nu se fierbe. Se strecoara prin sita, se lasa sa se raceasca si se pune la inghetat
 
 
                     Inghetata de ciocolata
 
Ingrediente
6 galbenusuri, 300 g zahar, 1 litru lapte, 100 g ciocolata sau 50 gr. cacao, vanilie
Mod de preparare
Se fierbe laptele cu vanilia, se acopera si se ia de pe foc. Separat se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga ciocolata muiata cu o lingura de apa calduta si se mai freaca (in acelasi sens). Apoi se adauga cite putin lapte. Fara sa se inceteze amestecatul, se pune la foc pina incepe sa fiarba. Se ia de pe foc si se da la rece.
 
            Inghetata spumoasa
 
Ingrediente
1 cescuta cu smintina, 1/3 pahar de cafea foarte tare, 4 linguri de zahar
Mod de preparare
Se bate smintina (care trebuie sa fie foarte proaspata), se adauga zaharul, apoi cafeaua si se amesteca inca putin. Se varsa in forme si se pune la congelator.
 
 
                  Inghetata de capsuni, zmeura, fragi
 
Ingrediente
300 g zahar pudra, 4 pahare pulpa de fructe, 1 pahar lapte, 1 albus
Mod de preparare
Se trec capsunile prin sita pina se obtin patru pahare de pulpa. Se amesteca cu 300 g zahar pudra, un pahar de lapte si un albus de ou. Pentru o inghetata mai fina, se inlocuieste laptele cu un pahar de frisca. Se asaza aceasta compozitie in forme si se ingheata.
 
 
                    Inghetata de zahar ars
 
Ingrediente
1 litru lapte, ½ kg zahar, 8 galbenusuri
Mod de preparare
Se toarna laptele cald peste galbenusurile amestecate cu 350 gr. zahar. Se pune cratita pe baia de apa ca sa se lege compozitia. Restul de zahar se arde intr-o craticioara si se desface cu 2 linguri de apa calda. Se lasa sa dea un clocot si se toarna incet in cratita asezata pe baia de apa, amestecind mereu compozitia. Se lasa sa se raceasca si se pune la inghetat.
 
 
                 Inghetata economica

 

Ingrediente
lapte acru, lamiie, zahar
Mod de preparare
Se bate laptele acru cu zahar (cu mixerul daca e posibil) si se adauga coaja de lamiie.
Se pune in pahare si se pune la congelator.
Se pregateste seara si se serveste in ziua urmatoare
 
 
 
                      Inghetata de mere
 
 
Ingrediente
600 g piure de mere, 300 g zahar, 2 lamii, 1 lingurita scortisoara, frisca
Mod de preparare
Se foloseste piure de mere (cumparat din magazin sau preparat in casa, calind merele rase), se adauga zaharul care se amesteca in prealabil cu coaja rasa de la cele doua lamii si cu zeama lor. Se amesteca totul si se adauga scortisoara. Se pune in congelator si se serveste cu frisca.