Natura in tandem cu viata

Diverse Legume si Fructe

Home
Tainele naturii=Tainele vietii
Importanta sucurilor naturale
Legume si Fructe
Retete culinare
cura de slabire/ingrasare
Tratamente naturiste
Remedii cu produse apicole
Necesar caloric pe diagnostice
Supradozari
Valoarea nutritiva a alimentelor
Plante medicinale
Ceaiuri
Tipuri de boli - ceaiuri folosite
Amuzante/Interesante
Teste
Link
Contact
forum

Avocado

Datorita componentelor sale speciale, avocado se foloseste in preparatele cosmetice sub forma de ulei cu agenti activi.

Uleiul de avocado portejeaza pielea de uscare dar se foloseste si ca tratament in cazul deterioraii pielii de catre paraziti.

Are efecte emoliente asupra tesuturilor neelastice si intarite ale pielii. Uleiul de avocado penetreaza pielea mai bine decat oricare alt ulei de plante. Este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, antiriduri, cicantrizante.

Uleiul de avocado este o baza excelenta pentru tratarea aceneelor, dermatitelor, accelereaza procesul de vindecare al pielii.

Uleiul de avocado este folosit in cosmetica, avand avantajul ca nu creaza problemele referitoare la senzibilizare, fototoxicitate, crearea de formatii cu radicali liberi.

ARAHIDELE

Arahidele actiune antisclerogena si antihemolitica si sunt indicate in astenii si surmenaj. De remarcat ca, atunci cand se consuma prajite, sunt toxice pentru ficat, prin cresterea cantitatii de acroleina.
De asemenea, consumate prajite scad excitabilitatea sexuala.

 

ANDIVA

Are actiune tonica, aperitiva, este laxativa, diuretica, depurativa si remineralizanta.
Este indicata in colecistatonie, anorexic, atonii digestive si ca tonic hepatic si biliar.

 

ARDEIUL

Este un stimulent digestiv, recomandandu-se in astenii digestive si in dispepsii atone.
In uz extern: este revulsiv si rubefiant, folosindu-se in lumbago, algii reumatismale si crampe musculare.
Este foarte indicat in alcoolismul cronic, sub forma de tinctura de ardei iute, din care se beau 10-30 de picaturi in ceai amar, cand apare nevoia de a consuma alcool.
Este un afrodisiac, mai ales daca se asociaza cu sucul de cartof.
In oboseala corzilor vocale, se foloseste decoctul de ardei iute.

CASTANUL

Este un tonic general folosit in convalescente. Tonic muscular, nervos si venos. Aceeasi actiune o are si agrisul, care este remineralizant.

 

CEAPA

Are actiune antisclerogena. Este indicata in edemele hepatice si renale, sub forma de macerat obtinut din 8 cepe la 1 l de vin alb.

 

COACAZUL NEGRU

Stimuleaza hematopoeza, este indicat in reumatismul degenerativ, in anemie. Este un tonic general, are actiune antisclerogena, creste acuitatea vizuala, este sudorific, cu actiune in tuse, faringite si laringite, si un antihipertensiv.
Se foloseste sub forma de infuzie obtinuta din frunze.



CURMALUL

Are actiune tonifianta, fiind recomandat ca energizant in convalescents, astenii §i graviditate. Este indicat si in dispepsii.

 

DOVLEACUL

Indicat ca laxativ in constipatie, sedativ in insomnii. Cataplasmele cu seminte sunt recomandate in arsuri, inflamatii si plagi. Se poate consuma crud sau ras in salate cu rosii, castravete si conopida cruda. Pentru actiunea antihelmintica, se folosesc 500 g de seminte trecute prin masina de tocat, se adauga 500 g de mere si 100 ml de lapte. Se imparte in trei parti si se iau din ora in ora cate 3 linguri.
Se repeta a doua zi, cu recomandarea ca inainte cu 12 ore sa nu se manance nimic. Semintele de dovleac au si actiune afrodisiaca.





DUDUL

Se folosesc frunzele de dud sub forma de infuzie; are actiune antidiabetica si astringenta. In tratamentul diabetului, se folosesc impreuna cu frunzele de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica.


FASOLEA

Are actiune remineralizanta.
Tecile de fasole au actiune antidiabetica. Reprezinta un tonic cardiac, folosindu-se in acest scop tinctura obtinuta din 20 g de pastai la 100 ml de alcool, care se lasa la macerat 7-8 zile. Se beau 70-150 picaturi, de 3-4 ori pe zi.

 

Graul

Se recomanda in sterilitate.
Zeama de tarate are o actiune remineralizanta si alcalinizanta.

 

GUTUIA

Are actiune in atonia gastrica, in diaree, in metroragii si hemoroizi.
Se foloseste sub forma de sirop, jeleu, gem sau marmelada.

 

HREANUL

Are actiune vitaminizanta, depurativa, antiscorbutics, antiscrofuloasa, antiscrelozanta si tonifianta.

LAMAIA

Are efect bactericid, antiseptic, stimuleaza leucopoeza, este tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, scade aciditatea gastrica, antiscleros, antiscorbutic, hipotensiv, tonic nervos, depurativ, antianemic, hemostatic, carminativ, remineralizant.
Semintele au actiune antihelmintica.
Este indicata in infectii, stari febrile, boli infectioase, ascita, astenie, reumatism, scorbut, ulcer gastro-duodenal, dispepsii, ateroscleroza, varice, flebite.
In uz extern, are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa.






MARUL

Are actiune tonica, diuretica, uricolitica, depurativa, antiseptica, intestinala, hipocolesterolemianta si laxativa.
Este indicat in astenie, surmenaj, convalescenta, graviditate, anemie, reumatism, guta, litiaza urica, hepatita, colibaciloza, stari febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet.
Merele rase se recomanda in enterocolite, rectocolite si ulcer gastric.

 

MORCOVUL

Se recomanda in eczeme, boli de ficat si in scaderea vederii, hepatita, gingivita. Curata bine dintii.

 

MURUL

Se folosesc frunzele cu actiune astringenta si tonica. Se recomanda in tratamentul diareic. Sub forma de gargara, se recomanda in gingivite. Infuzia din frunze se recomanda in enterocolite. Sub forma de cataplasme, se aplica in hemoroizi si fisuri anale.
In obezitate se foloseste ceaiul din frunze de mur, impreuna cu papadie, patlagina, pelin, coada-soricelului, tintaura, afin.


 

ORZUL

Se recomanda in litiaza renala si in amigdalita. Se foloseste ceaiul obtinut din 20 g la 1 l de apa. Faina de orz prajit are actiune antidiareica.

 

 

OVAZUL

Se recomanda in litiaza renala, in guta si in diaree.

 

PIERSICUL

Se recomanda in cazuri de colici abdominale si dureri reumatismale. Se foloseste sub forma de ceai, cu actiune buna in tusea convulsiva, sau sub forma de cataplasme cu flori de piersic.

 

SALATA VERDE

Se foloseste ca aperitiv, sedativ in insomnii, hiperexci-tabilitate, spermatoree, hipoglicemiant. Se recomanda in diabet, litiaza si guta.

SOIA

Se recomanda ca remineralizant, cu actiune antisclerozanta si hipocolesterolemianta.

 

SPANACUL

Are o actiune purgativa, diuretica, in boli de ficat, boli ale vezicii urinare. In constipatie, se recomanda un ceai: 10 g la 100 ml de apa.




STAFIDELE

Au o actiune laxativa. Impreuna cu smochinele si roscovele, se recomanda in tratamentul tusei.

 

STRUGURII

Au o actiune diuretica, laxativa. Se recomanda in cazuri de obezitate si guta.

 

TELINA

Mareste potenta sexuala, mai are actiune in reumatism. guta si verminoza intestinala.

 

USTUROIUL

Este antisclerozant, anticancerigen, vermifug, hipotensiv, combate tusea si diareea.

 

VARZA

Se recomanda in anemii, carente ale oaselor, parului si unghiilor. Zeama de varza cruda se foloseste in tratamentul bolilor de stomac si viermilor intestinali, al constipatiei cronice. Zeama de varza acra este un laxativ.

 

ZMEURUL

Se foloseste ceaiul din flori, ca spalatura in conjunctivite, sau in tratamentul tusei si racelii. Frunzele au un rol astringent, dezinfectant, scad aciditatea gastrica.
Are actiune si contra diareei.