Natura in tandem cu viata

Desert

Home
Tainele naturii=Tainele vietii
Importanta sucurilor naturale
Legume si Fructe
Retete culinare
cura de slabire/ingrasare
Tratamente naturiste
Remedii cu produse apicole
Necesar caloric pe diagnostice
Supradozari
Valoarea nutritiva a alimentelor
Plante medicinale
Ceaiuri
Tipuri de boli - ceaiuri folosite
Amuzante/Interesante
Teste
Link
Contact
forum

                          Desert cu avocado


Acest desert cu avocado este exact gustul exotic de care iti era atata pofta! Este usor de preparat, extrem de hranitor si de gustos. Branza de vaci si bananele aduc aportul lor de calorii si de... sanatate, iar avocado ofera acestei compozitii o aroma deosebita!

Ingrediente:

1 1/2 banana uscata
1/2 avocado
1/2 banana
1 lingurita suc proaspat de lamaie
100 g branza de vaci
1/2 dl smantana

Mod de preparare:

Bananele uscate se taie in rondele si se pun aproximativ 3 ore la inmuiat. Avocado si jumatatea de banana se taie in bucati foarte mici, bananele uscate se amesteca cu suc proaspat de lamaie si, din toate aceste ingrediente, se face un piure. Se pune branza de vaci, amestecand bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Dupa preferinta, se poate adauga putina smantana subtire si se serveste imediat.
 
 

Desert cu fructe asortate

Un preparat cu fructe usor alcoolizate si crema fina, care va fi o surpriza pe gustul tuturor. 666 calorii, 47 g grasimi per portie
Timp de preparare: 20 min

Ingrediente pentru 6 portii :

  • 300 g madlene (briose mici)
  • 3 linguri vin alb dulce
  • 200 g afine
  • 200 g capsuni
  • 200 g zmeura
  • 500 g branza de vaci
  • 3 linguri zahar pudra
  • coaja rasa de la 2 lamai

Mod de preparare:

1 Rupeti bucati madlenele si asezati-le intr-un bol. Stropiti-le cu vin alb dulce (Chardonnay). Presarati afinele, capsunile si zmeura.
2 Frecati branza de vaci proaspata cu 3 linguri zahar pudra si coaja rasa de la cele doua lamai. Turnati compozitia deasupra fructelor si presarati 50 g zahar tos.

 

                 Biscuiti cu portocale si lamai

Ingrediente:

  • ˝ ceasca de faina
  • un pliculet de praf de copt
  • 2-3 samburi uscati de caise
  • 1 ˝ ceasca grau
  • 100 ml margarina
  • 125 ml zahar
  • un varf de sare
  • un ou
  • 2 lingurite coaja de portocala
  • 2 lingurite coaja de lamaie

Cerne faina si amesteca praful de copt cu samburii de caise si cu graul. Adauga margarina sau crema de unt, zaharul si sarea, oul si coaja de portocala. Adauga putina zeama de lamaie si amesteca toate ingredientele. Daca ti se pare innecacioasa, mai adauga putina zeama de lamaie. Umple biscuitii cu crema si lasa cateva minute la cuptor.

                              Crema de zahar ars

Ingrediente:
  • 2 cani de zahar
  • 3 cani lapte
  • 6 oua
  • un plic zahar vanilat

Mod de preparare:
Se topeste zaharul intr-o cratita. Apoi se tapeteaza peretii cratitei cu zaharul topit. Incalzeste laptele si apoi bate ouale spuma impreuna cu zaharul vanilat. Adauga ouale amestecate peste laptele cald. Toarna mixtura peste cratita tapetata cu zahar ars si apoi pune cratita intr-o alta cu apa calda. Pune prajitura in cuptorul preincalzit pana cand se intareste si prinde o culoare maronie. Se raceste si se serveste in boluri.
 
 

                             Salata de fructe

 
 
 
Ingrediente
2 mere, 1 portocala (grepfrut), 2 banane, ˝ pahar frisca, ˝ pahar vin alb, 2 linguri zahar tos, 2 linguri alune macinate, coaja rasa de portocale
Mod de preparare
Fructele se curata de coaja, se taie bucatele si se pun in salatiera. Vinul indulcit cu zaharul se amesteca cu frisca, cu alunele si cu coaja rasa de portocale, apoi se toarna peste fructe. Se lasa sa stea o ora.
 
 

                       Salata de fructe 2

Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente
banane, portocale, struguri, kiwi, nuca de cocos, zahar, iaurt
Mod de preparare
Se taie fructele dupa preferinta, se amesteca cu zahar, apoi cu iaurt, iar la urma se adauga nuca de cocos (bucatele mici).
Imediat dupa preparare

 

                           Salata de fructe proaspete

Pentru 10 portii:

  • 1 kg mere,
  • 1 kg pere bine coapte,
  • 500 g prune coapte,
  • 500 g struguri de masa bine copti,
  • 200 g zahar,
  • 100 ml lichior de cirese (rom sau coniac),
  • 500 g frisca,
  • 100 g miez de nuca.

Preparare: merele si perele se curata de coaja si se taie in felii subtiri, pe lungime. Se pastreaza in vase separate. Prunele se spala cu apa rece, se pun intr-o strecuratoare si se introduc intr-un vas cu apa clocotita cca 2 minute, apoi se scot intr-un vas cu apa rece, lasindu-se sa se scurga. Dupa această operatie se curata de coaja cu usurinta si se desfac in jumatati, se curata de simburi si se taie sferturi. Se pastreaza intr-un vas separat. Strugurii se spala si se scurg. Se amesteca fiecare componenta cu zahar. Se pregatesc cupele si se asaza in fiecare cupa straturi alternative din fiecare componenta (mere, prune, pere, struguri), se stropesc fructele in cupe cu coniac sau lichior, apoi se decoreaza cu frisca. Miezul de nuca se prajeste usor in cuptor apoi se marunteste si se pudreaza in toate cupele peste frisca. Se pun la frigider inainte de servire. Se poate prepara si fara alcool, eventual cu sirop de fructe.

 

 

Stiu ca trebuie sa scapi cat se poate de repede de kilogramele in plus ca sa intri in costumul de baie, dar totusi trebuie sa mananci ceva! Nu-mi spune ca fructul tau preferat e ciocolata si ca dintre legume cel mai mult iti place carnea de porc, vara asta suntem la dieta! O dieta echilibrata, bogata in vitamine. Asa ca legumele si fructele o sa intre in rutina ta alimentara zilnica. Dar nu oricum, ci intr-o forma atat de apetisanta incat nici n-o sa simti ca faci un efort.



                             Salata de fructe


Ingrediente:

- o banana;
- un mar mare;
- o piersica;
- o portocala;
- 100 g capsuni;
- zeama de la o lamaie;
- o lingurita de miere. 


Mod de preparare:

Puneti intr-un blender sau mixati intr-un bol banana, capsunile, zeama de lamaie si mierea. Opriti cand amestecul devine perfect omogen si da-ti la frigider la racit.

Curatati de coaja celelalte fructe si taiati-le cubulete apoi puneti-le intr-un bol incapator. Turnati deasupra amestecul mixat si mai lasati 10 minute la frigider.

Se serveste rece, fara frisca, fara alcool sau ciocolata!

                          SALATA de FRUCTE 3

Ingrediente:

  • un ou
  • 50 g lapte condensat indulcit
  • 2 linguri rom
  • 2 lingurite crema de vanilie
  • fructe proaspete


Preparare:
Amesteca intr-un castron laptele, oul, romul si crema de vanilie si lasa-le la rece peste noapte. Apoi presara fructele proaspete.

 

 

                            Negresa

Ingrediente:
- 400gr. zahar;
- 1 pachet de margarina sau unt (200gr.);
- 50 gr. cacao;
- 250 gr. faina;
- 6 oua;
- 2 pliculete de zahar vanilat;
- praf de copt;
- ornamente de prajituri la alegere.


Zaharul se amesteca intr-un vas si se prajeste ca pentru o crema de zahar ars; dupa aceea, pe un fund de lemn udat bine cu apa, se rastoarna compozitia pentru racire. Carameul astfel obtinut, cât este fierbinte, se zdrobeste in bucati mici cu ajutorul unui facalet.

Se separa ouale in doua vase, in primul fiind margarina si inca 200 gr. zahar, iar in celelalt punându-se albusurile care se bat spuma. Albusurile batute se rastoarna peste compozitia din primul vas, unde se adauga cacao, faina si praful de copt nestins, obtinându-se astfel coca prajiturii.
ATENTIE: in compozitie se pun si 2-3 linguri de apa, pentru a nu se intari prajitura din cauza continutului de cacao.

Galbenusurile si restul de zahar si zaharul vanilat se amesteca bine cu mixerul si pastreaza pentru mai târziu.Coca se pune intr-o tava in cuptorul incins. Dupa un timp, când aluatul nu este complet copt, se scoate tava si se pune compozitia cu galbenusuri pe deasupra, apoi tava se introduce din nou in cuptor pâna la coacere completa. Dupa ce s-a copt, se pune caramelul farâmitat, in ploaie, peste prajitura fierbinte.

Se orneaza dupa preferinta cu ornamente colorate de prajituri.

 

                               Alba ca Zapada

Ingrediente

Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.

Foi

3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina

Crema

500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie

Etapa finala

3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare

Foile

 
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
 
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
 
Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.

Crema

 
Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
 
Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).

Etapa finala

 
Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
 
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.

Sugestii

La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.

 

                                   Baclava

Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.

Ingrediente

250–300 g foi de placinta
150 g margarina
250 g miez de nuca
1 lingurita scortisoara
200 g zahar
120 g miere
150 ml apa
1 lingurita esenta de vanilie sau apa de flori

Mod de preparare

 
Daca aveti foi congelate scoteti-le cu cel putin doua ore inainte de a va apuca de lucru. Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina in masina de biscuiti, dupa care se amesteca cu scotisoara. Nucile se impart in 2 parti egale.
 
Se incalzeste margarina. Se ia o foaie, se pune in tava si se unge, se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi. Peste foi se pune jumatate din nucile macinate. Pastrati pentru suprafata foi intregi.
 
Se aseaza peste nuci foile (a doua treime) repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.
 
Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider 30-45 de minute. Se aprinde cuptorul la 350°F. Se scoate tava din frigider si se trece la portionarea baclavalelor. Se taie dupa preferinta: dreptunghiuri, patrate, romburi, etc. Se da la cuptor aproximativ 25 de minute pana se rumeneste frumos.
 
Intre timp se face siropul. Se ametesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert de adauga mierea, lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput din nou sa fiarba se adauga vanilia, eventual rom sau apa de flori. Se toarna siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor, eventual, cu ajutorul unui mic polonic.
 
 
 

                                  Cozonac

Ingrediente

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, in afara de lapte.

Coca

1 kg faina
4 lingurite rase (14 g) drojdie „fast rise” sau 5 lingurite rase (17 g) drojdie uscata sau 45 g de drojdie proaspata
300 g zahar
coaja de la jumatate de lamaie
5 galbenusuri
2 albusuri
400 ml lapte rece
1/4 lingurita esenta de rom
1/2–1 lingurita esenta de vanilie
200–250 g margarina

Umplutura

100 g miez de nuca macinat
2 lingurite rase (10 g) de cacao (optional)
100 g mac
100 ml lapte
8 linguri de zahar
3 albusuri

Mod de preparare

 
Se pun deoparte doua lingurite de albus pentru uns cozonacii. Se bat restul de albusuri spuma, dar nu foarte tare (se bat toate cinci albusurile impreuna, si se ia pentru coca doar 40-50% din spuma).
 
In alt vas se topeste margarina (pe aragaz sau la microunde pe „dezghetare”), apoi se adauga laptele rece si galbenusurile. Se incalzeste cu grija amestecul pana e cald, dar nu fierbinte (40–43°C, 105–110°F). Un amestec prea rece face drojdia sa nu creasca, iar unul prea fierbinte o opareste si o omoara. Se adauga esenta de vanilie, esenta de rom si coaja de lamaie. Se adauga albusurile batute si se amesteca putin.
 
In vasul de la mixer se pun ingredientele uscate: faina (se lasa 200 g deoparte), drojdia si zaharul. Cu carligul de coca, se amesteca 10–20 de secunde. Amestecand in continuare, se toarna incet, cate putin, amestecul lichid. Cel mai probabil, coca o sa fie prea moale. Se adauga din restul de faina cate 50–75 g odata, si se amesteca de fiecare data pana se incorporeaza complet (1–2 minute). Cand coca ramane agatata pe carlig si curata peretii vasului, nu mai trebuie faina. E posibil sa fie nevoie de mai mult de 1 kg de faina — adaugati pana cand coca nu se mai lipeste de peretii vasului, dar nu mai mult de atat. Continuati sa amestecati inca 3–4 minute dupa ce ati adaugat ultima portie de faina.
 
Faceti o bila din coca si lasati-o sa creasca intr-un vas uns cu foarte putin ulei. Rostogoliti bila in vas ca sa se unga cu ulei pe toate partile, inveliti vasul intr-un prosop si puneti-l la dospit cam o ora intr-un loc cald si ferit de curent (30–35°C, 85–90°F). Coca trebuie aproape sa se dubleze in volum.
 
Intre timp, pregatiti umpluturile. Fierbeti macul in lapte cu cinci linguri de zahar pana absoarbe tot laptele (10–20 de minute; adaugati inca putin lapte daca devine prea gros). Lasati sa se raceasca pana nu mai e fierbinte. Adaugati jumatate din spuma de albusuri ramasa si amestecati bine, ca sa se dezumfle spuma.
Amestecati restul de albus cu nucile rase, cu cele doua lingurite de cacao si cu trei linguri de zahar. Bateti cu mixerul pana se dezumfla spuma si ramane o pasta.
 
Impartiti coca in doua. Ungeti masa cu putin ulei si intindeti jumatate din coca intr-o foaie dreptunghiulara, de doua ori mai lunga decat tava, fara a apasa prea tare. Ungeti foaia cu pasta cu nuci si rulati-o strans, dar fara a da umplutura pe afara. Strangeti aluatul la capete ca sa nu iasa umplutura. Puneti ruloul in doua si rasuciti-l, avand grija, daca se poate, ca imbinarea (capatul foii) sa fie dedesubt. Procedati la fel cu cealalta jumatate de coca si cu pasta cu mac. Puneti cozonacii impletiti in doua tavi unse cu putin ulei, acoperiti cu prosopul, si lasati-i sa creaca inca o ora, sau pana se dubleaza in volum.
 
Dupa ce au crescut, ungeti cozonacii cu albusul pe care l-ati pastrat la inceput, folosind o pensula de bucatarie. Puneti-i in cuptorul incalzit la 375°F, 190°C. Dupa 15 minute reduceti temperatura la 360°F, 180°C si lasati-i inca 20-35 de minute, pana sunt bine rumeniti. Testati cu o scobitoare infipta vertical in mijlocul cozonacului – daca iese curata, fara nici o urma de aluat, cozonacul e gata. Scoateti cozonacii din forme imediat dupa ce i-ati scos din cuptor, ca sa nu se umezeasca, si lasati-i sa se raceasca pe un gratar (sau pe un prosop).

Sugestii

Cozonacul nu e bun cald! Aveti rabdare sa se raceasca.

Daca nu aveti un mixer care poate sa amestece coca de cozonac si de paine, trebuie sa dizolvati drojdia in 75 ml de lapte cald (40–43°C, 105–110°F) cu doua lingurite de zahar, pe care le scadeti din cei 400 ml de lapte si 300 g de zahar. Lasati drojdia zece minute. Adaugati si zaharul la lapte si oua. Puneti faina (800 g) intr-un castron mare sau intr-un lighean, formand o gramajoara. Scobiti un crater si turnati in el amestecul cu lapte, oua, zahar etc. Turnati si laptele cu drojdie. Amestecati cu grija, incorporand lichidele in faina. Adaugati faina ca mai sus, cate putina, pana cand aluatul se dezlipeste de pe vas. Framantati cu incredere si aplomb 15–20 de minute, pana cand face basicute (da, e foarte greu fara mixer).

Daca aveti drojdie proaspata, dizolvati-o in lapte cald, ca mai sus.

Puteti face cozonaci cu un singur fel de umplutura. Ajustati corespunzator cantitatile. Puteti si sa impletiti un rulou cu nuca cu un rulou cu mac si sa obtineti cozonac cu ambele ingrediente.

Daca nu vreti cozonac impletit, intindeti foaia intr-un dreptunghi lat cat e tava de lunga si faceti un rulou mare si gros. Pentru un cozonac cu stafide, presarati stafide pe foaie inainte de a o rula; reduceti timpul de coacere cu 5–10 minute.

Aluatul de cozonac e foarte delicat si sensibil. In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte). Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiti-l cu apa fierbinte si apoi stergeti-l). Nu opariti drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti. Nu puneti prea multa faina; adaugati cate putina si framantati bine de fiecare data. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, si elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii. Framantati fara mila. Nu umblati la usa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

 

 

                     Capsuni trase in ciocolata

Ingrediente

15 capsuni mari
100 g ciocolata alba sau cu lapte

Mod de preparare

 
Se rupe ciocolata in bucati mai mici. Se topeste in bain marin sau in cuptorul cu microunde - se pune la cea mai mica putere aproximativ 5 minute. Se opreste dupa 2 minute si se amesteca.
 
Se spala capsunile si se usuca bine. Se tavalesc prin ciocolata tinandu-le de codita sau de frunzulite. Se pun pe o bucata de pergament si se dau la frigider pana se intareste ciocolata, aproximativ o ora.
 
 

                                   Eclere

Ingrediente

225 ml apa
125 g unt sau margarina
125 g faina
4 oua
un praf sare
budinca de cacao sau de vanilie
ciocolata cu lapte (optional)

Mod de preparare

 
Se pune apa cu untul intr-o craticioara la foc mic. Cand incepe sa fiarba se da la o parte si se adauga faina. Se pune inapoi la foc mic si se amesteca pana incepe sa se desprinda dupa margine si se face ca o bila.
 
Dupa ce s-a mai racorit se pun cele 4 oua si se amesteca cu mixerul. Se ia compozitia cu o lingurita si se pun in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se dau la cuptor la 375°F, cuptor preiincalzit.
 
Dupa ce se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca, apoi fiecare ecler (choux) se taie pe orizontal, dar nu pana la capat.
 
 

                           Gris cu lapte

Ingrediente

4,5 cani lapte
1 cana gris
5 linguri zahar
1 zahar vanilat

Mod de preparare

 
Se pune la fiert laptele cu zaharul si vanilia. Cand clocoteste se pune in ploaie grisul si se amesteca repede ca sa nu faca cocoloase. Se lasa la foc mic 15-20 minute, amestecand continuu pana cand se ingroasa.
 
 

                               Papanasi

Ingrediente

350g branza de vaci
4 linguri gris
2 linguri de faina
1 ou
coaja rasa de la o jumatate de portocala
2 linguri zahar
1 zahar vanilat
ulei pentru prajit
smantana si dulceata pentru servit

Mod de preparare

 
Se amesteca intr-un castron branza de vaci cu grisul, oul, faina, coaja de portocala si zaharul. Daca branza de vaci este apoasa se mai pune gris pana cand compozitia arata ca o smantana foarte groasa.
 
Se fac gramajoare sau se pun cu lingura direct in uleiul incins la foc mediu. Se lasa pana isi schimba culoarea in maroniu. Se verifica primul papanas daca este facut la mijloc ca sa va dati seama daca temperatura uleiului e cea buna. Se servesc calzi cu smantana si dulceata (eventual pudrati si cu zahar pudra) .
 
 

                      Placinta cu dovleac

Ingrediente

Foi

15 linguri de apa minerala sau sifon (150 ml)
15 linguri de faina cu varf (425 g)
7 linguri de ulei

Umplutura

1 kg dovleac
8-10 linguri de zahar
1 ligurita scortisoara
1 plic zahar vanilat
ulei si faina pentru tapetat tava

Mod de preparare

Foile

 
Se face coca din apa minerala, faina si ulei. Daca inca se lipeste de maini se mai pune putina faina. Se lasa sa se odihneasca pana radeti dovleacul.

Umplutura

 
Se rade dovleacul pe partea cu gauri mari si se amesteca intr-un castron cu zaharul si scortisoara. Daca aveti puteti sa-l radeti in robotul de bucatarie.
 
Se tapeteaza masa de lucru cu faina. Se imparte coca in 2 parti egale. Se intinde prima foaie de lungimea tavii de aragaz. Se pune pe ea jumatate din dovleac si ruleaza, avand grija sa o inchideti la capete. Se unge tava cu ulei si tapeteaza cu faina. Se intinde a doua foaie urmand aceleasi procedee.
 
Se pun in tava si se coc la 350°F 45-55 de minute. Se poate pudra cu zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. Se taie a doua zi. Se pastreaza la frigider sau la temperatura camerei acoperita cu film.
 
 

Placinta cu mere

Ingrediente

Foi

15 linguri de apa minerala sau sifon (150 ml)
15 linguri de faina cu varf (425 g)
7 linguri de ulei
50 g de margarina sau unt + 2 linguri de faina

Umplutura

10 mere mari
6-8 linguri de zahar
1 ligurita scortisoara
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Foile

 
Se face o coca din apa minerala, faina si ulei. Daca inca se lipeste de maini se mai pune putina faina.
 
Se amesteca cele 2 linguri de faina cu margarina de la temperatura camerei. Rezulta o „ciulama” moale si usor de intins.
 
Se pudreaza masa/planseta cu faina si se intinde din aluat o foaie cat se poate de subtire. Se intinde „ciulamaua” uniform, pe toata foaia. Se impacheteaza cu margarina spre interior. Se da la frigider minim 30 de minute.

Umplutura

 
Se rad merele, se amesteca cu zaharul si scortisoara intr-o cratita apoi se pun la foc mic sa se mai evapore zeama. Daca nu aveti timp puneti un strat de pesmet pe prima foaie in tava. Daca e prea multa zeama, exista riscul ca foaia de jos sa nu se coaca.
 
Se unge o tava de aragaz cu ulei si se tapeteaza cu faina. Coca se imparte in 2 parti egale si se intind 2 foi. Se pune prima foaie in tava, merele (calite), a doua foaie si se da la cuptor la foc mic-mediu (375°F) cam 45 minute. Cand s-a rumenit este gata.
 
 
 

                  Prajitura Transilvania cu mere

Ingrediente

4 oua
4 linguri de faina
7 linguri zahar
jumatate de lingurita praf de copt
6-8 mere (1,5 kg)
200 g margarina sau unt la temperatura camerei
300 g biscuti
1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

 
Se spala merele, se curata se coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu scortisoara si 3 linguri de zahar si sa lasa sa iasa zeama din ele.
 
Se dau biscuitii prin masina de nuci sau se piseaza cu un facalet sau o sticla.
 
Aveti nevoie de o tava 22cm x 33cm si inalta de 5 cm. In tava se intind 3 straturi uniforme; primul de unt - se intinde untul cu un cutit, al doilea de biscuti rasi, al treilea de mere (nu se scurg de zeama). Se da la cuptor, foc mic cam 15-20 de minute.
 
Intre timp se face pandispanul. Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul (cele 4 linguri ramase) si se bat din nou ca pentru bezea (pana „stau”). Se adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu praful de copt si se amesteca usor cu o furculita cat sa se incorporeze si sa nu iasa aerul.
 
Se pune aluatul peste compozitia din tava si se da la cuptor la foc mediu (375°F) 25 de minute pana capata o culoare aurie. Se poate testa cu o scobitoare daca s-a copt pandispanul. Se introduce in aluat si daca o scoateti curata este facut. Nu deschideti cuptorul la inceput ca sa nu dea inapoi din crescut.
 
Dupa ce o scoateti din cuptor o lasati sa se raceasca dupa care o intoarceti. Se poate servi cu frisca.
 
 

                    Rulada cu nuca de cocos

Ingrediente

Foaie

400 g biscuti
200 ml lapte
5 linguri zahar
5 linguri cacao

Crema

1 pachet margarina (temperatura camerei)
100 g nuca de cocos
5 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

 
Se pune laptele pe foc cu zaharul si cacaoa sa se dizolve, dupa care se lasa sa se raceasca. Puteti sa puneti mai putin lapte si dupa ce s-au dizolvat sa puneti lapte rece. Sosul trebuie sa fie caldut. Se dau biscuitii prin masina de biscuti sau se faramiteaza cu facaletul.
 
Se toarna din sirop peste biscuti. Puneti putin cate putin pana se face o „coca” buna de intins. Niciodata n-o sa puneti aceiasi cantitate de lapte daca o sa folositi tipuri diferite de biscuiti.
 
Se imparte aluatul in doua parti egale. Pe o punga, sau folie de plastic se intinde coca. Se poate intinde cu mana sau puteti pune peste aluat o alta folie de plastic si sa o intindeti cu facaletul. Daca nu folositi folie aluatul se va lipi de facalet (sucitor).
 
Intr-un castron se freaca margarina, zaharul si nuca de cocos pana se omogenizeaza.
 
Se imparte crema in doua si se intinde uniform peste cele doua foi de biscuiti intinse. Se ruleaza avand grija sa nu prindeti folia inauntru. Se tine la frigider o noapte sa se intareasca. Se taie a 2-a zi.
 
 

                           Salam de biscuiti

Ingrediente

450 g biscuiti
110 g unt
125 ml lapte
2-6 linguri zahar
3 linguri cacao
60 g rahat
50 g nuci
5 curmale
5 smochine (optional)
3 linguri stafide
1/2 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de rom
folie de plastic sau o punga curata

Mod de preparare

 
Biscuitii se rup bucatele si se pun intr-un castron. Se face un sos la foc mic din lapte, zahar si cacao. Se lasa cat sa se topeasca zaharul. Cand s-a mai racit (sa nu fie foarte fierbinte) se adauga untul. Acest amestec se poate face si in cuptorul cu microunde. Cantitatea de zahar depinde de cat de dulci sunt biscuitii si rahatul. La biscuitii „populari” si rahatul romanesc se pot pune toate cele 6 linguri de zahar. Daca folositi biscuiti gen digestive si rahat mult mai dulce chiar si 2 linguri de zahar pot fi arhisuficiente. Puteti pune mai putin zahar, apoi gusta compozitia si daca vi se pare ca mai are nevoie de zahar, puneti zahar pudra.
 
Cand s-a mai racit sosul se adauga esentele. Intre timp se taie bucatele rahatul, curmalele, nucile.
 
In castronul cu biscuiti se pune sosul caldut si se amesteca repede ca sa se incorporeze. Se adauga rahatul, curmalele, nucile, stafidele, smochinele amestecandu-se usor. Daca vi se pare sfaramicioasa compozitia mai incalziti putin lapte si adaugati-l in compozitie.
 
Se rupe o bucata de folie de 40-50 de cm si se intinde pe masa. Se poate tapeta cu cacao cernuta in prealabil. Se pune ametecul de-a lungul foliei, pe mijloc. Se ruleaza si se da la frigider pana a 2-a zi. Daca pare prea moale nu va speriati. Untul se va intari si veti obtine un salam „inchegat”.
 
 
 

                              Tarta cu fructe

Ingrediente

Cantitatile sunt pentru o tava de 22 cm. diametru.

Foaie:

225 g faina
150 g unt
75 g zahar sau zahar maro
1 albus

Umplutura

1 plic si jumatate de budinca de vanilie
550 ml lapte
300 g capsuni
100 g ananas
1/2 plic gelatina

Mod de preparare

Foaia:

 
Se amesteca zaharul cu untul apoi se pune faina, se framanta pana se incorporeaza, iar la sfarsit se pune albusul pentru a obtine o coca omogena. Coca se da la frigider 30 de minute invelita in folie de plastic.
 
Se unge cu grasime forma de tarta. Se intinde coca, se pune in forma si se mai da la frigider inca 20–30 minute.
 
Se da drumul la cuptor la 180°C. Se coace aproximativ 30 de minute. Verificati dupa 20 de minute daca este gata.

Umplutura:

 
Se face budinca conform instructiunilor de pe cutie, in loc de 750 ml puneti 550 ml delapte. Uitati-va daca trebuie sa puneti zahar sau nu.
 
Se toarna sarlota calda in crusta si se lasa sa se racesca. Daca aveti posibilitatea puteti s-o lasati peste noapte la frigider, fara fructe.
 
Se taie fructele si se aranjeaza dupa peferinta. Se pensuleaza cu gelatina aproape rece. Se poate servi si cu frisca.
 
 

           Tarta rapida cu crema de lamai verzi

Este o combinatie intre foarte dulce si foarte acru, o combinatie reusita.

Ingrediente

125 g biscuiti de graham
75 grame unt
400 ml lapte condensat dulce
125 ml zeama de lamai verzi (cam 5-6 lamai medii)
1 lingura rasa de coaja de lamaie verde
250 ml frisca din smantana

Mod de preparare

 
Incalziti cuptorul la 350°F. Dati biscutii prin masina de nuci sau in robotul de bucatarie. Se topeste untul si fierbinte se ameteca cu biscuitii. Pe fundul unei forme de tarta cu diametrul de 23 cm se formeaza o crusta care se da la cuptor 10 minute. Se lasa sa se raceasca.
 
Se amesteca cu mixerul laptele condensat cu zeama de lamaie si se toarna peste crusta din biscuiti. Se da la frigider pana se intareste, apoi se pune frisca deasupra.
 
 

                                   Tiramisu

am folosit o tava de jena de 22 cm x 33 cm

Ingrediente

450 g piscoturi (2 cutii)
4 galbenusuri
125 ml vin Marsala
125 g zahar
500 g Mascarpone
225 ml frisca batuta
350 ml cafea tare sau espresso
1 lingura de zahar
2 linguri de Baileys (optional)

Mod de preparare

 
Se face o cafea tare. Se dizolva lingura de zahar si se da la frigider. Daca vi se pare amara mai puneti putin zahar.
 
Se bat galbenusurile si zaharul cu mixerul cateva minute, pana se fac ca o crema. Se adauga vinul si se amesteca pana se incorporeaza. Acest amestec se pune intr-o craticioara la bain marin. Se amesteca continuu sa nu faca cocoloase si se lasa pana aproape de punctul de fierbere, cand s-a ingrosat (arata ca un aluat de clatite mai gros).
 
Se amesteca Mascarpone intr-un castron mai mare pana nu mai are nici un cocolos. Se adauga crema din galbenusuri fierbinte si se amesteca bine pana devine o crema omogena.
 
Peste ele se adauga frisca batuta (fara zahar) si se amesteca cu o lingura sa se incorporeze. Nu amestecati cu mixerul pentru ca riscati sa faceti frisca unt.
 
Intr-o tava sau platou se monteaza Tiramisu: intr-o farfurie adanca se amesteca cafeaua cu lichiorul. Se inmoaie piscoturile 2-3 secunde fiecare si se pun in coloane pe toata suprafata tavii. Se pune o jumatate din crema peste piscoturi si se intinde uniform. Se inmoaie restul de piscoturi si se aranjeaza la fel. Peste ele se pune cealalta jumatate de crema.
 
Se cerne cacaoa si se lasa minim 3 ore la frigider.
 
 

                           Fursecuri simple

Ingrediente

250 g unt
300 g faina
225 g zahar
1 ou
2 lingurite esenta vanilie
1 varf de cutit sare

Mod de preparare

 
Intr-un castron se amesteca untul cu zaharul, vanilia si oul, cateva minute, cu mixerul. Se adauga faina si sarea si se amesteca pana se incorporeaza. Se da la frigider 30 de minute
 
Se incalzeste cuptorul la 325°F . Se pun gramajoare cu spritul in tava neunsa. Se coc la cuptor 10-15 minute.
 
 

                       Pricomigdale

Ingrediente

250 g nuci sau migdale date prin masina de biscuti
6 albusuri
3 linguri de faina cu varf
10 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

 
Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si se amesteca iar cu mixerul/telul pana se intareste (ca la bezea).
 
Se adauga faina, nucile si zaharul vanilat se amesteca usor sa se omogenizeze, de jos in sus astfel incat aerul sa nu iasa si sa se lase.
 
Se unge o tava de aragaz cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se pun gramajoare cu o lingurita sau cu un cornet cu sprit.
 
Se coc la foc mic-mediu, 300°F. Se pot lipi cate doua cu crema de ciocolata (Nutella) la mijloc.
 
 
 

Prajitura cu miere

 
 
 
Ingrediente
250g faina, 100g zahar, 4 oua, 50g miere, scortisoara, praf de copt
Mod de preparare
Se freaca spuma ouale si zaharul, apoi
se adauga treptat faina, praful de copt,
mierea(calduta) si scortisoara. Se amesteca totul timp de 30 minute. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Deasupra se presara nuci taiate marunt. Se da la cuptor pentru 25 -30 minute.
Prajitura poate fi pastrata mult timp.

 

Rulada cu miere si gris

 
Timp de preparare:
1 h (complexitate redusa)
Ingrediente
100 gr. miere, 160 gr. gris, 100 gr. zahar pudra, 5 oua, Ľ lingurita scortisoara macinata, un virf de cutit praf de copt, gem de caise
Mod de preparare
Se amesteca bine 4 galbenusuri, 1 ou intreg, mierea, zaharul si scortisoara, pina cind compozitia se ingroasa. Din cele 4 albusuri ramasa, se bate o spuma tare. Se amesteca grisul cu praful de copt si, alternativ, impreuna cu spuma de albus, se incorporeaza in compozitie. Se
coace in cuptor, intr-o tava tapetata cu hirtie putin unsa. Dupa ce a capatat o culoare galbuie, se scoate din cuptor si se rastoarna din forma pe un servet curat, umed. Se indeparteaza cu grija hirtia si se ruleaza aluatul, impreuna cu servetul. Se lasa sa stea astfel cca 1 minut. Se desfasoara, se da la o parte servetul, se ruleaza din nou si se lasa sa stea pina se raceste complet. Abia dupa ce s-a racit, se umple cu gem de caise si se ruleaza strins Se presara deasupra zahar pudra.

Enter supporting content here