Natura in tandem cu viata

Roinita

Home
Tainele naturii=Tainele vietii
Importanta sucurilor naturale
Legume si Fructe
Retete culinare
cura de slabire/ingrasare
Tratamente naturiste
Remedii cu produse apicole
Necesar caloric pe diagnostice
Supradozari
Valoarea nutritiva a alimentelor
Plante medicinale
Ceaiuri
Tipuri de boli - ceaiuri folosite
Amuzante/Interesante
Teste
Link
Contact
forum

Roinita - Melissae folium

Roinita

Melissae officinalis L. (Roinita)

Familia Labiatae

Materia prima: Melissae folium - frunzele recoltate in timpul infloririi. Ele sunt petiolate, ovoide. cu varful obtuz, usor cordiforme, la baza, dintate pe margini, lungi de 5-8 cm, late de 4-5 cm, cu nervatiunea reticulat proeminenta pe suprafata inferioara, de culoare verde mai inchisa pe suprafata superioara, acoperite cu peri albi si scurti si mai deschis la culoare pe suprafata inferioara. Au miros si gust aromat, placut, de lamaie. La cerere sau pentru obtinerea uleiului volatil se poate utiliza ca materie prima si partea aeriana recoltata la inceputul infloririi: Herba Melissae, cu aspectul descris la caracterele de recunoastere ale plantei.

Compozitia chimica: contine 0,05-0,30% ulei volatil format din citral, citronelol, citronelal, geraniol, linalol, tanin, acid cafeic - un principiu amar cristalizat, acid ursolic si oleanolic, stachioza etc.

Actiune farmacodinamica - utilizari terapeutice: Datorita componentelor din uleiul volatil are actiune antispastica si sedativa. Datorita principiul amar si acidului cafeic are actiune coleretica, carminativa, stomahica. Se utilizeaza in tulburari digestive postprandiale in special la copii, in spasme, colici si nevroze intestinale si stomacale, in dischinezii biliare si in colite cronice. Intra in compozitia ceaiurilor anticolitic, aromat,contra colicilor nr.2 si in ceaiul laxativ nr.2.

Enter content here

Enter supporting content here