Natura in tandem cu viata

Ienupar

Home
Tainele naturii=Tainele vietii
Importanta sucurilor naturale
Legume si Fructe
Retete culinare
cura de slabire/ingrasare
Tratamente naturiste
Remedii cu produse apicole
Necesar caloric pe diagnostice
Supradozari
Valoarea nutritiva a alimentelor
Plante medicinale
Ceaiuri
Tipuri de boli - ceaiuri folosite
Amuzante/Interesante
Teste
Link
Contact
forum

Ienupar - Juniperi fructus

Ienupar

Juniperus communis L. (Ienupar)

Familia Cupressaceae

Materia prima: Juniperi fructus – pseudobace oval-globuloase sau globuloase cu diametrul de 5-10 mm, netede, de culoare neagra-albastruie sau bruna-violacee, acoperite cu un strat ceros care le imprima un aspect mat, brumariu. Fructul are in varf o adancitura in forma de stea cu trei brate iar la baza o codita (care uneori lipseste) inconjurata de 6 solzi mici, triunghiulari, bruni. Sub epicarpul subtire se afla mezocarpul carnos, galben-verzui, cu trei seminte tari, mai rar una sau doua, cu muchiile rotunjite. Mirosul este aromatic, mai pronuntat prin zdrobire, gustul dulceag caracteristic, apoi amarui.

Compozitia chimica: Pseudobacele de ienuper contin 0,8-1,5 % ulei volatil, cantitate variabila in functie de provenienta si de factorii ecologici indirecti (altitudine, latitudine, expozitie, inclinatia terenului etc.). Uleiul volatil este format din a- pinen, camfen, cadinen, 1-4-terpineol si mici cantitati din alti alcooli sesquiterpenici, b-pinen, dipentene, mircene, iuniperina, care este un amestec de trigliceride si alte substante, iunenul, iunenolul care este 10-metil-1 metilen- 7 izopropil- 8 decalol si alte componente in cantitati foarte mici care difera in functie de provenienta. Alaturi de ulei volatil, fructele de ienuper mai contin cca 30 % zahar invertit, grasimi, pentozane, substante proteice, zaharoza, acizi gliceric, glicolic, glucuronic, 1-ascorbic, acetic, malic, formic, rasini etc.

Actiune farmacodinamica - utilizari terapeutice: Datorita continutului in ulei volatil si in special 1-terpineolului si iunenului, fructele de ienuper au actiune diuretica, antiseptica a cailor urinare, carminativa, stomahica, behica si antispastica. Doza de 0,5 g ulei volatil este suficienta pentru a creste considerabil diureza. Datorita actiunii behice prin modificarea starii inflamatorii a cailor respiratorii, maririi si fluidificarii secretiilor bronhice, prin efectele calmante, produsele farmaceutice din ienuper dau rezultate bune in bronsite catarale. Uleiul volatil apare si el in compozitia unor preparate antireumatice, prin actiunea sa antialgica si antinevralgica.

Enter content here

Enter supporting content here